حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه و سرپرست سفارت ایران در کابل در ششمین نشست «فرمت مسکو» از تلاش کشورها برای محاکمهی طالبان در دادگاه بینالمللی دادگستری به اتهام نقض کنوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان، انتقاد کرد.
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری «ایراف» آقای قمی امروز (جمعه، ۱۳ میزان) در نشست «فرمت مسکو» این تلاشها را «شتابزده» و «نادرست» خوانده است.
او گفته است: «این ارزیابی را داریم که مسئلهی تدوین قوانین تنها از طریق توجه به اصول اسلام و منطبق با نظام فقاهتی همهی آحاد از مذاهب با هم برابر مردمِ با هم برادر افغانستان همراه با دقت نظر در سنن و آداب اجتماعی اهالی آن کشور سودمند، اثربخش و کارآ خواهد بود.»
آلمان، کانادا، استرالیا و هالند در چهارم ماه جاری خورشیدی با صدور یک بیانیهی مشترک در حاشیهی نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به طالبان هشدار دادند که در صورت عدم توقف تبعیض جنسیتی، از این گروه در دادگاه بینالمللی دادگستری شکایت میکنند.
پس از صدور این اعلامیه، ۲۲ کشور دیگر نیز اعلام کردند که از طرح شکایت علیه طالبان در دادگاه بینالمللی دادگستری حمایت میکنند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز حمایت خود را از این طرح اعلام کرده است.
این اولین اقدام قانونی در چهارچوب قوانین بینالمللی برای محاکمهی طالبان به اتهام نقض حقوق زنان و تبعیض جنسیتی است.
این اقدام به دلیل نقض کنوانسیون منع تمام اشکال تبعیض علیه زنان صورت میگیرد که افغانستان در سال ۲۰۰۳ به آن پیوسته و متعهد شده است که تمام مفاد آن را رعایت کند.
بر اساس تحلیل سازمان عفو بینالملل، طالبان به دلیل اینکه کنترل تمام جغرافیای افغانستان را در دست دارند، ملزم به رعایت این کنوانسیون هستند و باید در قبال نقض آن پاسخگو باشند.
این گروه به دلیل اینکه هنوز از سوی هیچ کشوری به عنوان دولت مشروع افغانستان به رسمیت شناخته نشده است، نمیتواند از این کنوانسیون خارج شود.