close
Photo: via Flickr

تنش میان ایران و اسرائیل؛ پروازهای بین‌المللی بر فراز افغانستان افزایش یافته است

خبرگزاری رویترز گزارش داده است که پس از تنش‌ها میان ایران و اسرائیل، شرکت‌های هواپیمایی «سنگاپور ایرلاینز»، «بریتیش ایرویز» و «لوفت‌هانزا» پرواز بر فراز افغانستان را افزایش داده‌اند.

این رسانه در گزارشی که امروز (جمعه، ۲ سنبله) منتشر کرده، نوشته است که این خطوط هوایی، آسمان بین ایران و اسرائیل را خطرناک‌‌تر از حریم هوایی افغانستان می‌دانند.

بر اساس گزارش رویترز، بسیاری از این خطوط هوایی پس از آغاز جنگ اوکراین و مسدود‌شدن حریم هوایی روسیه به روی پروازها کشورهای غربی، پروازهای خود را از مسیر ایران و خاورمیانه تنظیم کرده بودند.

یان پتچنیک، سخن‌گوی سازمان «فلایت‌رادار ۲۴» که در عرصه‌ی ردیابی پروازها فعالیت می‌کند، به رویترز گفته است: «پس از افزایش تنش‌ها، محاسبات در مورد استفاده از حریم‌هایی هوایی تغییر کرده است. خطوط هوایی به دنبال این هستند که خطرات را تا جایی که امکان دارد، کاهش دهند و با توجه به تنش‌های کنونی بین ایران و اسرائیل، پرواز بر فراز افغانستان را گزینه‌‌ی امن‌تر می‌دانند.»

رویتزر گفته است که تجزیه و تحلیل آمارهای این نهاد نشان می‌دهد که در هفته‌ی دوم ماه آگست، پروازها بر فراز افغانستان نسبت به زمان مشابه در سال قبل، هفت برابر افزایش داشته است.

در گزارش رویترز آمده است که تغییرات در مسیر پروازها از اواسط ماه اپریل و در جریان حملات متقابل موشکی و پهپادی بین ایران و اسرائیل آغاز شد.

این رسانه افزوده است که داده‌های سازمان «فلایت‌رادار ۲۴» از آن زمان نشان می‌دهد که سنگاپورایرلاینز، بریتیش ایرویز و لوفت‌هانزا و سایر خطوط هوایی، ارسال چند پرواز برفراز افغانستان در روز را آغاز کردند.

رویترز گفته است که اما پروازها از فراز افغانستان از اواخر جولای و پس از کشته‌شدن اعضای ارشد حزب‌الله و حماس در بیروت و تهران و افزایش نگرانی از گسترش تنش در منطقه، بیشتر شده است.

گروه هواپیمایی لوفت‌هانزا به رویترز گفته است که آنان از اوایل جولای تصمیم گرفتند که پروازها بر فراز افغانستان را از سر بگیرند.

بر اساس گزارش رویترز، شرکت‌های هواپیمایی «ترکیش ایرلاین»، «تای ایرویز» و «ایرفرانس- ک‌ال‌ام» نیز از ماه اپریل پرواز برفراز افغانستان را افزایش داده‌اند.

ایرفرانس به رویترز گفته است که بر اساس اطلاعات امنیتی، این شرکت هواپیمایی و سایر خطوط هوایی، در حال حاضر تنها در مسیرهای خاص و در ارتفاعات بالا می‌توانند به صورت امن بر فراز افغانستان پرواز کنند.

رویترز گفته است که «بریتیش ایرویز»، «تای ایرویز»، «ترکیش ایرلاینز» و «سنگاپورایرلاینز» به درخواست‌ها برای اظهار نظر پاسخ ندادند.

در گزارش رویترز آمده است که کشورها مقررات پرواز برفراز افغانستان را نیز تسهیل کرده‌اند‌. در این گزارش از جمله گفته شده است که اداره هوانوردی فدرال ایالات متحده در اوایل جولای اعلام کرد که هواپیماها می‌توانند در ارتفاع پایین‌تر از طریق کریدور واخان در شمال شرق افغانستان پرواز کنند. این اداره یک سال قبل به تمام هواپیما اجازه داده بود که در ارتفاع بالاتر از ۳۲ هزار فوت می‌توانند برفراز افغانستان پرواز کنند.

رویترز افزوده است که با وجود این تسهیلات قانونی، تا ماه اپریل پروازها بر فراز افغانستان عملاً آغاز نشده نبود.

پس از تسلط دوباره‌‌ی طالبان بر افغانستان، بسیاری از شرکت‌های هواپیمایی بین‌المللی، پروازهای خود به افغانستان و بر فراز این کشور را متوقف کردند.

با وجود این‌که شرکت‌های هواپیمایی اکنون مجبور شده‌اند فضای افغانستان را برای پرواز انتخاب کنند، بر اساس گزارش رویترز، شماری از خلبانان اما نگران هستند.

اوتان دی‌بروین، یک خلبان تجاری و رییس «انجمن کابین خلبان اروپا» به رویترز گفته است که هربار که از فراز افغانستان پرواز می‌کند، احساس می‌کند که از فراز یک منطقه‌ی درگیر جنگ عبور می‌کند و چنین احساسی را دوست ندارد.