close
Photo: IRNA

سرگردانی هزاران زائر کربلا در افغانستان؛ روند صدور ویزای ایران پایان یافت

مقام‌های ایرانی اعلام کردند که روند صدور ویزای اربعین برای شهروندان افغانستان پایان یافته است. این در حالی است که برخی از شرکت‌های زیارتی و سیاحتی در افغانستان می‌گویند که «هزاران» زائر کربلا هم اکنون در کابل، قندهار و هرات منتظر دریافت ویزای ایران هستند.

احمد معصومی‌فر، مشاور وزیر و رییس نمایندگی وزارت امور خارجه‌ی ایران در خراسان رضوی گفته است که دیروز چهارشنبه مصادف با ۲۳ صفر، آخرین روز صدور ویزا برای اتباع افغانستانی بود.

او گفته است که ۶۶ هزار ویزای ویژه سفر اربعین برای اتباع افغانستانی در نمایندگی‌های وزارت خارجه‌ی ایران در افغانستان صادر شده‌ است. ویزاهای صادرشده دو بار ورود به ایران است.

معصومی‌فر گفته است که این تعداد ویزا از طریق پنج نمایندگی وزارت خارجه‌ی ایران در افغانستان در شهرهای کابل، هرات، قندهار، مزارشریف و جلال آباد صادر شده است.

او اضافه کرده است که در ۱۰ روز گذشته به‌طور متوسط روزانه حدود پنج هزار زائر اربعین افغانستانی از طریق مرز دوغارون خراسان رضوی وارد ایران شده‌اند.

سرگردانی هزاران زائر در افغانستان

برخی از شرکت‌های زیارتی و سیاحتی می‌گویند که هنوز هزاران زائر کربلا در کابل، قندهار و هرات منتظر دریافت ویزای ایران هستند.

براساس شروط سفارت ایران در کابل، ویزای زیارتی اربعین تنها به‌صورت کاروانی از طریق آژانس‌های معتبر مسافرتی و سیاحتی صادر می‌شود.

محمد علی‌پور، کارمند یکی از شرکت‌های زیارتی می‌گوید که ده‌ها هزار نفر از ولایت‌ها برای زیارت کربلا از طریق شرکت‌ها ثبت‌نام کرده‌ و بار سفر بسته بودند؛ اما بخشی از این زائران نتوانسته‌اند ویزای ایران را دریافت کنند.

او می‌گوید که براساس آمار شرکت‌ها، تنها در کابل بیش از ۱۰ هزار نفر منتظر دریافت ویزای ایران هستند.

نماینده‌ی اتحادیه معراج که متشکل از چندین شرکت زیارتی است، می‌گوید که از این اتحادیه تعداد «زیادی» پاسپورت‌های بدون ویزا باقی مانده‌ است.

او در فایل صوتی‌ای که در اختیار روزنامه اطلاعات روز قرار گرفته می‌افزاید که تنها از اتحادیه «عتبات و عالیات» حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار پاسپورت در راهرو سفارت ایران باقی مانده است.

او چند «عوارض» را دلیل عدم صدور ویزا می‌خواند و می‎‌گوید که اگر این عوراض حل نشود، «کار کل شرکت‌ها خراب است».

به‌گفته‌ی او، شماری از اتحادیه‌هایی که برای زائران ویزا دریافت کرده، پنج هزار و ۱۷۰ یورو از سفارت ایران بدهکار هستند. او گفت که این پول باید پرداخت شود.

نماینده‌ی اتحادیه معراج اگرچه درباره‌ی چگونگی این بدهی توضیح نداده، اما به‌گفته‌ی مسئولان یکی از شرکت‌های زیارتی، ویزای ایران برای زائران کربلا رایگان است، ولی از هر زائر پنج یورو پول بیمه دریافت می‌شود.

نماینده‌ی اتحادیه‌ معراج می‌افزاید که مصاحبه‌ی برخی از زائران با رسانه‌ها و شکایت از عدم صدور ویزا نیز درد سر شده است. او این موضوع را «آبروریزی» و «اصل خرابی» می‌خواند.

او عدم صدور ویزا و کم‌کاری سفارت ایران را «دروغ» عنوان می‌کند و می‌گوید که خود او دیروز از ساعت هشت صبح تا هفت شب در سفارت حضور داشت و شاهد بود که ۱۲ نفر ویزا صادر می‌کرد.

به‌گفته‌ی او، دیروز قرار بود تا ۱۲ شب ویزای «اربعینی» صادر شود و پس از این ساعت هرچه پاسپورت ماند، ویزای «امام رضایی» صادر شود، ولی «این‌ها (کارمندان سفارت) پس از آبروریزی رسانه‌ای سایت را بسته کردند».

مسئول یکی از شرکت‌های دیگر مسافرتی می‌گوید که در قندهار نیز نُه هزار نفر ثبت‌نام کرده بودند؛ اما بخش عمده‌ی این زائران ویزا دریافت نکرده‌اند.

این منبع گفت که مسئولان قنسولگری ایران در قندهار دیشب بیش از دو هزار پاسپورت را به پشت دروازه‌ی قنسولگری انداخته و ویزا صادر نکرده است. او افزود که ویزای ایران در قنسولگری قندهار پولی شده بود و کسانی که پول داشتند ویزا دریافت کرده‌اند.

زائران افغانستان باید ویزای عراق را از نمایندگی‌های این کشور در ایران اخذ کنند. ویزای عراق نیز رایگان است.

برخی از زائران افغانستانی که نتوانسته ویزای ایران را دریافت کنند، ویزای عراق اخذ کرده‌اند.

شرکت‌های زیارتی که برای زائران ویزای ایران و عراق را اخذ می‌کنند، از هر زائر حدود چهار هزار افغانی اخذ کرده‌اند.

برخی از زائران که از ولایت‌ها به کابل، قندهار و هرات آمده‌اند، هزینه‌ی سفر و اقامت در هتل را نیز متحمل شده و اکنون با سردرگمی مواجه‌اند.