اشتراککنندگان ششمین نشست «فرمت مسکو» از طالبان خواستهاند که اقدامات شان در جهت ازبینبردن و متلاشی کردن گروههای تروریستی در افغانستان را بهصورت مساویانه و بدون تبعیض انجام دهند.
در این اعلامیه که دیروز (جمعه، ۱۳ میزان) و پس از پایان ششمین نشست «فرمت مسکو» منتشر شده، آمده است که گروههای تروریستی و جداییطلب مستقر در افغانستان همچنان تهدید جدی برای امنیت جهان و منطقه است.
اشتراککنندگان این نشست از طالبان خواستهاند که در راستای مبارزه با تروریسم اقدامات قابل مشاهده و راستیآزمایی انجام دهند و از استفاده از خاک افغانستان علیه کشورهای همسایه، منطقه و فراتر از آن جلوگیری کنند.
آنان بر تقویت همکاریهای دوجانبه و چندجانبه و حمایت از طالبان در راستای مبارزه با تروریسم نیز تأکید کردهاند.
در اعلامیهی پایانی ششمین نشست «فرمت مسکو» نسبت به تلاش کشورهای ثالث برای استقرار زیرساختهای نظامیشان در افغانستان و کشورهای همسایه، ابراز نگرانی کردهاند و آن را به نفع صلح و ثبات منطقه و جهان ندانستهاند؛ اما در این اعلامیه مشخص نشده است که کدام کشور در تلاش استقرار زیرساختهای نظامی خود در افغانستان و یا کشورهای همسایهی آن است.
در این اعلامیه آمده است که آنان انتظار داشتند که طالبان حکومت میانهرو، محتاطانه و فراگیر را برای حفاظت از حقوق و منافع اساسی تمامی مردم افغانستان، از جمله زنان، دختران و تمامی گروههای قومی تشکیل دهند و همچنان به تلاش برای تأمین منافع مردم افغانستان ادامه دهند.
آنان گفتهاند که از ادغام طالبان در روندهای منطقهای حمایت میکنند، به اجرایی پروژههای اقتصادی در افغانستان علاقهمند هستند و به کمکهای بشردوستانه به این کشور ادامه میدهند.
ششمین نشست «فرمت مسکو» با حضور نمایندگان کشورهای روسیه، ایران، پاکستان، چین، هند، تاجیکستان، ازبیکستان، قزاقستان، قیرقیزستان و طالبان در پایتخت روسیه برگزار شده بود.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهی طالبان در این نشست بر خلاف آنچه در اعلامیهی پایانی آمده، حضور گروههای تروریستی در خاک افغانستان را رد کرد و گفت که داعش در بیرون از مرزهای افغانستان مراکز آموزشی ایجاد کرده است.
سرپرست وزارت خارجهی طالبان همچنین گفت که حملاتی که در سه سال اخیر تحت نام داعش در افغانستان انجام شده است، توسط شهروندان خارجی صورت گرفته است.
او از سایر گروههای تروریستی، از جمله تحریک طالبان پاکستان، القاعده، جنبش اسلامی ازبیکستان و جنبش اسلامی ترکستان شرقی نام نبرد.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجهی روسیه در این نشست بر تعامل با طالبان تأکید کرد و گفت برای مشکلات فراوان افغانستان سازوکارهای منطقهای بهترین نتایج را دارد.