روزنامه «ایندیپندنت» بریتانیا گزارش داده است که پس از حملهی موشکی ایران به اسرائیل و احتمال پاسخ اسرائیل به این حمله، پروازهای بینالمللی از حریم هوایی افغانستان افزایش چشمگیر یافته است.
این رسانه امروز (یکشنبه، ۱۵ میزان) با نشر گزارشی گفته است که روز پنجشنبه گذشته شمار پروازهای بینالمللی که از حریم هوایی افغانستان عبور کردند، به ۱۹۱ پرواز رسید که بیشترین پرواز ترانزیتی از فضای افغانستان پس از تسلط طالبان است.
در این گزارش آمده است که طالبان از هر پرواز ۷۰۰ دالر حق ترانزیت از شرکتهای هواپیمایی میگیرند و تغییر مسیر پروازها باعث درآمد قابل توجه برای این گروه شده است.
براساس این گزارش، اگر پروازها از حریم هوایی افغانستان همینگونه ادامه یابد، طالبان سالانه ۵۰ میلیون دالر درآمد کسب خواهند کرد.
ایندیپندنت این گزارش را براساس تحلیل دادههای شرکت «فلایت رادار ۲۴» تهیه کرده است که پروازهای بینالمللی را ردیابی میکند.
دادههای این شرکت نشان میدهد که بین ۱۹ تا ۳۰ سپتامبر روزانه بهطور متوسط ۱۴۷ پرواز بینالمللی از حریم هوایی افغانستان عبور میکرد، اما این تعداد پس از حملهی ایران علیه اسرائیل با ۲۰ درصد افزایش به ۱۷۱ پرواز رسید.
در این گزارش آمده است که این آمار روز پنجشنبه شاهد افزایش بیشتر بود و به ۱۹۱ پرواز رسید که بیشترین تعداد پرواز از حریم هوایی افغانستان از زمان تسلط دوبارهی طالبان بر این کشور بود.
سخنگوی «فلایت رادار ۲۴» به ایندیپندنت گفته است که ما شاهد عبور هواپیماهایی از فضای افغانستان هستیم که معمولا از حریم هوایی ایران عبور میکردند.
آنانت میشرا، تحلیلگر وضعیت افغانستان در دانشگاه ولز جنوبی گفته است شرکتهای هواپیمایی، بهویژه در کشورهای غربی هزاران درخواست از خلبانان دریافت کردهاند که از پرواز بر حریم هوایی ایران و سوریه اجتناب کنند.
او افزوده است که شرکتهای هواپیمایی مجبور شدهاند که حریم هوایی افغانستان را انتخاب کنند که ریسک کمتری دارد.
پس از تسلط دوبارهی طالبان بر افغانستان، شرکتهای هواپیمایی بینالمللی عبور از حریم هوایی افغانستان را بهدلیل نگرانی امنیتی و احتمال حملات تروریستی متوقف کردند.
اما پس از افزایش تنش در خاورمیانه و آغاز جنگ غزه، شرکتهای هواپیمایی بینالمللی پروازها از حریم هوایی افغانستان در ارتفاع بلند را کمکم ازسرگرفتند.