close

نماینده‌ی پاکستان: ممکن است ۱۱ سپتامبر دیگر از افغانستان منشأ بگیرد

آصف درانی، نماینده‌ی ویژه پاکستان در امور افغانستان هشدار داده که ممکن است حمله‌ی دیگر مشابه با حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ از افغانستان سرچشمه بگیرد، زیرا جهان این کشور جنگ‌زده را فراموش کرده است.

به گزارش رسانه اکسپرس تریبون، درانی در یک گفت‌وگو در سالن سفیران گفته است: «افغانستان تقریبا فراموش شده است. هیچ شکی در آن نیست و این در واقع در نشست سوم دوحه در ماه جون مورد تأکید قرار گرفت. کمک‌های بشردوستانه در حد مطلوب نیست. حتا در سال گذشته فقط یک سوم تعهدات انجام شد.»

وی گفته است که پس از جنگ در اوکراین و غزه، اولویت‌های بازیگران بین‌المللی تغییر کرده و افغانستان دیگر مورد توجه نیست. درانی هشدار داده است: «من فکر می‌کنم این‌ می‌تواند افغانستان را به شرایط پیش از ۱۱ سپتامبر بازگرداند و در واقع آن ۱۱ سپتامبر را به‌وجود آورد.»

او گفته است که ۹۷ درصد جمعیت کنونی افغانستان زیر خط فقر زندگی می‌کنند و از این تعداد ۵۲ درصد جمعیت در واقع به کمک‌های بشردوستانه‌ی بین‌المللی وابسته هستند.

درانی گفته است: «اگر وخامت وضعیت اقتصادی ادامه یابد، من فکر می‌کنم نگرانی ما باید این باشد که مردم افغانستان شروع به ترک کشور کنند و محبوب‌ترین مقصد آنان پاکستان است. این موضوعی است که ما باید نسبت به آن حساس باشیم و جامعه‌ی جهانی باید مسئولیت خود را بداند.»

نماینده‌ی ویژه پاکستان در امور افغانستان همچنین هشدار داده است که حضور گروه‌های تروریستی مختلف، از جمله داعش خراسان چالش بزرگی برای منطقه و فراتر از آن است.

او گفته است: «نگرانی من این است که داعش خراسان در داخل افغانستان در حال افزایش است و این باید باعث نگرانی همه در منطقه و فراتر از آن به‌دلیل اقدامات آنان (داعش) در ایران، اقدامات آنان در مسکو و همچنین بسیاری از عملیات‌ها در داخل پاکستان باشد. اگر این اتفاق می‌تواند در این‌جا بیفتد، ممکن است در جای دیگر [نیز] اتفاق بیفتد.»

اقدامات طالبان اسلامی نیست

نماینده‌ی ویژه پاکستان با اشاره به سه سال حاکمیت طالبان بر افغانستان گفته است که این گروه با چالش‌های عظیمی روبه‌رو است؛ «اول این‌که هیچ کشوری آنان را به‌رسمیت نمی‌شناسد، ثانیا وقتی به قدرت رسیدند خزانه‌ی‌شان خالی بود، ثالثا انتظار فروپاشی حکومت اشرف غنی را نداشتند».

وی در ادامه گفته است: «در مجموع، اگر در طول سه سال گذشته به آن نگاه کنید، فکر می‌کنم که وضعیت امنیتی در افغانستان بهبود یافته است، فساد کم‌تری وجود دارد که در سطح بین‌المللی به آن اذعان شده است.»

طالبان از زمان به قدرت رسیدن مجدد، قوانین سختگیرانه‌ای را به اجرا گذاشته و ادعا می‌کنند که با اسلام مطابقت دارند. رژیم طالبان علی‌رغم وعده‌های قبلی، تحصیل دختران را ممنوع کرد، چیزی که به‌شدت بر شانس آنان برای کسب مشروعیت بین‌المللی تأثیر گذاشت.

درانی گفته است که اقدامات طالبان ممکن است با شرایط خودشان مطابقت داشته باشد، اما نمی‌توان آن را اسلامی خواند.

او گفت: «طالبان افغانستان قوانین و مقررات خاصی را اجرا کرده‌اند که در واقع ممکن است با شرایط افغانی سازگار باشد، اما مطمئنا با اصول اسلامی که آنان ادعا می‌کنند آن‌ها را اجرا کرده‌اند، نمی‌گنجد.»

افزایش حملات تی‌تی‌پی

روابط بین پاکستان و طالبان به‌دلیل فعالیت‌های تی‌تی‌پی یا طالبان پاکستانی تیره شده است. از دید پاکستان طالبان مایل به اقدام علیه طالبان پاکستانی نیستند.

نماینده‌ی ویژه پاکستان گفته است: «برای صلح پاکستان در افغانستان خوش آمدید، ما این را به طالبان گفته‌ایم. اما در عین حال گلایه‌ی ما این است که صلح آنان به‌خاطر تحریک طالبان پاکستان، برای ما مشکل‌ساز شده است.»

درانی گفته است که حملات تحریک طالبان پاکستان، ۷۰ درصد در پاکستان افزایش یافته است.

زمانی که از درانی در مورد گزینه‌های پاکستان برای مقابله با تحریک طالبان پاکستان پرسیده شده، درانی قاطعانه گفته است که دیپلماسی کار می‌کند.

او اطمینان داده است که پاکستان با وجود بی‌میلی طالبان برای اقدام علیه پناهگاه‌های تروریستی، مسأله‌ی تحریک طالبان پاکستان را حل خواهد کرد.