close
Photo: UNAMA

یوناما: طالبان متعهد شده‌اند که به تیم‌های حقوق‌ بشر اجازه‌ی دسترسی مداوم به زندان‌ها را بدهند

دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) می‌گوید که اداره‌ی تنظیم امور زندان‌های طالبان متعهد شده است که به تیم‌های حقوق‌ بشر سازمان ملل متحد دسترسی مداوم به زندان‌های این گروه، به‌شمول زندان‌های زنانه را بدهد.

یوناما امروز (پنج‌شنبه، ۱۹ میزان) با نشر اعلامیه‌ای در فیس‌بوک گفته است که از تعهد این اداره‌ی طالبان در این راستا، استقبال می‌کند.

رزا اوتنبایوا، فرستاده‌ی ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد و رییس یوناما گفته است: «نظارت و گزارش‌دهی از وضعیت حقوق بشر بخش مهم مأموریت اعطاشده برای ما از جانب شورای امنیت ملل متحد می‌باشد و من از تعهد دوام‌دار اداره‌ی تنظیم امور زندان‌ها در خصوص حصول اطمینان از دسترسی لازم تیم‌های حقوق بشر ما به زندان‌ها در سراسر کشور، به‌شمول زندان‌های اناث استقبال می‌نمایم.»

او افزوده است: «تمام زندانیان دارای حقوق اساسی‌ اند و ما علایق مشترک داریم تا اطمینان حاصل کنیم که این حقوق به‌صورت کامل رعایت شده است.»

یوناما گفته است که خانم اوتنبایوا روز سه‌شنبه هفته‌ی جاری با مسئولان اداره‌ی تنظیم امور زندان‌های طالبان صحبت کرده و شماری از نگرانی‌ها، از جمله عدم موجودیت خدمات کافی مساعدت حقوقی برای زندانیان آسیب‌پذیر و به‌ویژه زنان، نیاز برای تخصصی شدن خدمات زندان‌ها به‌منظور حفاظت بهتر از حقوق اساسی زندانیان و این‌که چگونه چالش‌ها در سیستم عدالت جزایی، به‌شمول میزان بالای دستگیری‌ها و صدور احکام حبس طولانی‌مدت توسط مسئولان قضایی طالبان، فشار بی‌اندازه روی زندان‌ها وارد می‌کند را مطرح کرده است.

در اعلامیه‌ی یوناما آمده است که گفت‌و‌گوها با مقام‌های اداره‌ی تنظیم امور زندان‌های طالبان شامل بازدید از زندان پل‌ چرخی نیز بوده است.

براساس اعلامیه‌ی یوناما، در این زندان بیش از پنج هزار نفر زندانی شده‌اند و خانم اوتنبایوا در جریان بازدید خود مطلع شد که شمار زندانیان در این زندان رو به افزایش است و افرادی که روزانه زندانی می‌شوند، نسبت به افرادی که آزاد می‌شوند، بیشتر است.

رییس یوناما در جریان گفت‌وگو با مقام‌های اداره‌ی تنظیم امور زندان‌های طالبان با شماری از زندانیان نیز دیدار کرده است.

او در این رابطه گفته است: «من همچنان از فرصت به‌دست‌آمده برای ملاقات با زندانیان زن و شنیدن مستقیم مشکلات آنان، از جمله کمبود مساعدت‌های حقوقی قدردانی می‌نمایم.»

خانم اوتنبایوا افزوده است: «نیاز است تا کارهای بیشتر برای حمایت از حقوق زندانیان در نظام عدلی، از جمله ارائه‌ی مساعدت‌های حقوقی، محاکمه‌ی به موقع و گزینه‌های بدیل حبس انجام شود.»

او ابراز امیدواری کرده که تعامل با طالبان در این زمینه منجر به پیشرفت‌های بیشتر شود و همچنین تلاش‌ها روی عوامل اساسی زندانی شدن بیش از حد افراد متمرکز شود.

یوناما گفته است که مقام‌های اداره‌ی تنظیم امور زندان‌های طالبان در دیدار با خانم اوتنبایوا خواستار همکاری بیشتر سازمان ملل متحد، به‌ویژه در عرصه‌ی صحت، تغذیه، تعلیم و آموزش حرفه به زندانیان شده‌اند.

یوناما گفته است که به تعامل با سایر ادارات طالبان، از جمله وزارت داخله و ریاست استخبارات این گروه برای دسترسی به تمام مراکز سلب آزادی و نظارت‌خانه‌ها ادامه می‌دهد.

طالبان از زمان تسلط دوباره بر افغانستان، زمینه‌ی دسترسی لازم نهادهای حقوق‌ بشری و سازمان ملل متحد به زندان‌ها را فراهم نکرده‌اند.

این گروه همچنین متهم به شکنجه و رفتارهای غیرانسانی با زندانیان، از جمله زندانیان زن شده‌ است.