close
hrw.org

دیدبان حقوق بشر: ده‌ها هزار نفر طی چند دهه اخیر در افغانستان ناپدید شده‌اند

دیدبان حقوق بشر گفته است که افغانستان یکی از کشورهایی است که بالاترین آمار ناپدیدشدگان اجباری در جهان را دارد.

این سازمان امروز (جمعه، ۹ سنبله) به مناسبت روز جهانی ناپدیدشدگان در بیانیه‌ای گفته است که از اواخر دهه ۱۹۷۰ تاکنون ده‌ها هزار نفر در افغانستان توسط نیروهای دولتی یا شبه‌نظامیان بازداشت و ناپدید شده‌اند.

دیدبان حقوق بشر افزوده است که مقام‌های حکومتی تمام اقشار مخالف خود را در افغانستان به‌زور ناپدید کرده‌اند.

به گفته‌ی این نهاد، ناپدیدکردن اجباری جنایات جدی بین‌المللی است و تا زمانی که سرنوشت ناپدیدشدگان اعلام‌نشده و محل نگهداری آنها مشخص نیست، جنایات جاری محسوب می‌شوند.

دیدبان حقوق بشر گفته که طالبان در جمع مقام‌هایی هستند که در ۴۶ سال گذشته، از ناپدیدکردن اجباری برای اعمال کنترل و ایجاد ترس در مخالفان خود استفاده کرده‌اند.

به گفته‌ی این سازمان، افرادناپدیدشده توسط طالبان شامل صدها نفر از اعضای نیروهای امنیتی دولت سابق افغانستان و زنان معترض هستند.

دیدبان حقوق بشر خاطر نشان کرده که بیم آن می‌رود بسیاری از نیروهای حکومت پیشین پس از بازداشت توسط طالبان، به‌گونه صحرایی اعدام شده باشند.

این گروه زنان معترض را نیز بارها بازداشت و برای چند هفته آنان را بدون ارتباط با خانواده‌های شان زندانی کرده‌اند.

در ادامه بیانیه دیدبان حقوق بشر آمده است فهرستی که در سال ۲۰۱۳ از افراد ناپدیدشده پس از کودتای کمونیستی در سال ۱۹۷۸ منتشر شد، سرانجام به خانواده‌ها اجازه داد تا برای بستگان خود فاتحه برگزار کنند.

به گفته دیدبان حقوق بشر، این فهرست شامل چهار هزار و ۷۸۵ نام است که بخشی از ده‌ها هزار نفری بود که به زور ناپدید شدند.

این نهاد افزوده است که سایر لیست‌ها شامل بیش از ۶۰۰ نفر است که در جریان نبردهای شدیدی بین سال‌های ۱۹۹۲ و ۱۹۹۵ در کابل، توسط شبه‌نظامیان تنظیم‌های رقیب دستگیر شدند.

به گفته دیدبان حقوق بشر، این افراد شامل دانشجویان، روزنامه‌نگاران، دکانداران و سایر غیرنظامیان هستند که توسط جناح‌های مجاهدین و طالبان بازداشت و ناپدید شده‌اند.

این نهاد افزوده است که بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۸، نیروهای پولیس تحت حمایت امریکا نیز در قندهار متهم به ناپدیدکردن اجباری دو هزار و ۲۰۰ نفر از اعضای طالبان و غیرنظامیان متعلق به جوامع قبیله‌ای رقیب شده‌اند. دیدبان حقوق بشر گفته است که اعتقاد بر این است که بیشتر این افراد در گورهای دسته‌جمعی در بیابان دفن شده اند.

دیدبان حقوق بشر گفته است که هیچ نهادی که در ناپدیدشدن افراد در افغانستان دخیل است تا کنون مسئولیت آن را نپذیرفته است.